Warning: DOMDocument::load(http://www.vvd.nl/feeds/blog.rss): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 404 Not Found in /home/boazadank/domains/boazadank.nl/public_html/includes/classes/Rss.php on line 10

Warning: DOMDocument::load(): I/O warning : failed to load external entity "http://www.vvd.nl/feeds/blog.rss" in /home/boazadank/domains/boazadank.nl/public_html/includes/classes/Rss.php on line 10
Boaz Adank
Boaz Adank
Wat is liberaal??

Wanneer de VVD op Google opgezocht wordt, zie je als tweede hit de VVD Wikipediapagina. Termen als ‘conservatief-liberalisme’, ‘economisch liberaal’ en ‘individualisme’ zullen bij nadere bestudering van deze Wikipediapagina je om de oren vliegen. Het klinkt leuk, de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Maar wat houdt dit nu allemaal in?

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een partij voor allen, maar gericht op het individu. Dit is tevens de kern van het liberalisme. Het draait allemaal om maximale vrijheid van het individu mits de vrijheid van anderen niet worden geschaad. Tevens het geven van, een zekere mate, zelfbeschikking speelt een grote rol. Iemand moet bijvoorbeeld zelf kunnen bepalen of hij/zij die ene opleiding zou willen volgen omdat hij/zij daar het meeste thuis hoort. Het liberalisme is erop gericht dat indien de mens genoeg ‘bewegingsvrijheid’ krijgt in de samenleving, deze zich ten volste zou kunnen ontwikkelen wat uiteindelijk ten goede komt aan iedereen. Waarom zou de overheid een groep mensen willen dwingen een bepaalde studie te volgen waar dit individu helemaal niet thuishoort. Zonder intrinsieke motivatie wordt de bijdrage die iemand kan leveren automatisch minder.

Ook op economisch niveau werkt het liberalisme volgens dit principe. De overheid dient zich slechts mondjesmaat te bemoeien met ingrepen in de economie en behoort slechts ‘kerntaken’ in de zin van de ‘vijf pilaren’ (Veiligheid, Onderwijs, Infrastructuur, Gezondheid) op zich te nemen. Zodoende kan de markt zelf zijn werk doen.

Uiteindelijk draait het er allemaal om iedere inwoner, in het kader van zoveel mogelijk vrijheid en gelijkheid, exact dezelfde startvoorwaarden te bieden zodat elk persoon het maximale geluk kan creëren in zijn eigen leven. Dit is tevens een relevante factor. Zelf het eigen geluk creëren. In tegenstelling tot veel andere partijen is de VVD van mening dat zij en dus niet de overheid voor het geluk van jou kan zorgen, dit moet je zelf doen. De overheid mag daarin niet beperken!

Democratie lijkt een logische stap om na te streven. Binnen elke politieke partij in Nederland doet dit namelijk. Toch heeft het veel moeite gekost om op het punt te komen waar we nu zijn. De liberalen echter, hebben in onze geschiedenis een zeer groot aandeel geleverd in het opbouwen van de democratie in ons land. Thorbecke, de grondlegger van ons parlementaire systeem, is er met de grondwet van 1848 in geslaagd de basis te leggen voor ons democratisch gestel. We stellen dat de liberalen een groot aandeel hebben geleverd in het hoe Nederland er nu uit ziet.

De VVD, en dus ook de VVD Breda, zijn afstammelingen van dit liberale gedachtegoed . Het ideaal, dat elk persoon (Volkspartij) vrij is (Vrijheid) en leeft in een democratische samenleving (Democratie) waar iedereen alles samen bepaalt, is iets waar hard voor gevochten is.

De VVD Breda zet zich dus altijd in voor maximale vrijheid en ruimte voor ontplooing! Daar kan je op rekenen.


Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /home/boazadank/domains/boazadank.nl/public_html/includes/modules/smarty/sysplugins/smarty_internal_templatebase.php:340) in /home/boazadank/domains/boazadank.nl/public_html/blog.php on line 26